úterý 1. prosince 2015

Celozrnný chléb - bez droždí, bez pšenice


Sice se snažím, abychom jedli pečivo co nejméně, ale když nestíhám vařit, tak chleba s něčím je ta nejrychlejší večeře. Chléb víceméně kupuji, sice kváskový, ale bohužel částečně z pšeničné mouky. Občas zkusím nějaké pečivo sama upéct, ale málokdy to dopadne tak, abych byla úplně spokojená.
V mé oblíbené kuchařce Opravdu zdravě jsem našla tento recept na celozrnný chléb, který jsem si v poslední době dost oblíbila. Při jeho přípravě se nepoužívá droždí, což je při našich dietách hodně důležité. A navíc neztrácíte čas hnětením a kynutím, stačí vám jen pár minut, kdy smícháte těsto, upečete, a je hotovo. Chleba je hodně malý, ale pro naší ne moc velkou spotřebu je to přímo ideální velikost.
Přidat můžete také různá semínka nebo ořechy. Na fotce je chléb ze 100g celozrnné žitné mouky a 125g celozrnné špaldové mouky s navíc přidanými nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Zatím nejlepší, co jsme měli.

Potřebujeme:
225g celozrnné mouky (špaldové, žitné, ječné...)
1 lžíce kypřícího prášku
1/2 lžičky soli
1 lžíce olivového oleje
225 ml vody

Smícháme zvlášť všechny mokré a suché suroviny, pak je společně promícháme a vypracujeme těsto, které přeneseme do chlebíčkové formy a v troubě předehřáté na 190 stupňů ho pečeme 50 - 55 minut.










6 komentářů:

  1. Děkuji za tento recept. Dcera má dietu bez pšenice a bez droždí - tak se nám tahle varianta moc hodí. Vyzkoušela jsem v domácí pekárně a chutná dobře.

    OdpovědětVymazat
  2. Ten nejlepsi chlebik jaky jsem kdy jedla!!! Krupavy a vonavy, no proste skvely recept. Diky
    Jen podotknu pecte cca 1hod. at je dopeceny a po vypnuti trouby klidne v ni nechte chlebik dojet.

    OdpovědětVymazat
  3. Za tento recept moc děkuji,nesmím pšenici ani droždí kvůli slinivce,podobných nápadů bych potřebovala mnohem více :)

    OdpovědětVymazat
  4. je to super receptik neco takoveho sem hledala mnohokrat za nej dekuji

    OdpovědětVymazat
  5. Peču bezlepkový, z pohankovych krup a ten je výborný. Nyní jsem poprvé upekla žitný kvaskovy, jenže mi nechutna protože je kyseli. Také bych uvítala nekynutý protože se snažím zhubnout. Děkuji za recept, určitě hned vyskousim :)

    OdpovědětVymazat
  6. Super recept, moc díky. V dnešní době se dost hodí péct si vlastní pečivo, i když dá se najít i spousta fajn menších pekařství, která na kvalitu dbají, člověk musí jen správně hledat.

    OdpovědětVymazat