sobota 23. ledna 2016

Vegan chocolate banoffee pie


Banoffee pie je kalorická bomba i ve zdravější vegan verzi bez lepku a přidaného cukru. Ale občas si ho prostě dopřát musím - na úžasné kombinaci raw čokoládového těsta, sladkého datlového karamelu, banánu a kokosové šlehačky navrch jsem závislá! A myslím, že jakmile ho vyzkoušíte vy, budete na tom úplně stejně:)

Na koláčovou formu o průměru 20cm potřebujeme:

Korpus
1/2 hrnku kešu
1/3 hrnku strouhaného kokosu
1/2 hrnku sušených datlí
1/4 hrnku rozinek
1 lžíce raw kakaa
1 lžička vody

Karamel
1 a 1/2 hrnku sušených datlí
1/2 hrnku vody
špetka mletého nového koření

2 banány

1 plechovka (400ml) kokosového mléka

raw kakao na ozdobu

Plechovku kokosového mléka dáme den předem do lednice.
Rozmixujeme kešu s kokosem na jemnou moučku, pak přidáme ostatní suroviny na korpus a dobře promixujeme. Těsto namačkáme do formy vyložené potravinářskou fólií a odložíme na 2 hodiny mrazák.
Zatím si na 2 hodiny namočíme datle do vody. Potom je i s vodou a novým kořením rozmixujeme na hladký krém.
Korpus vyndáme z formy, fólii sloupneme a korpus položíme na servírovací talíř nebo zpět do formy. Uhladíme na něj datlový karamel.
Banány nakrájíme na plátky a rozložíme je na karamel.
Otevřeme plechovku kokosového mléka, tekutou část odlijeme a tuhou část vyšleháme jako šlehačku. Můžeme ji osladit agávovým nebo rýžovým sirupem, ale podle mě to vůbec není potřeba, koláč je i tak už dost sladký díky datlovému karamelu. Šlehačku navrstvíme na koláč a navrch ji poprášíme kakaem.

Žádné komentáře:

Okomentovat