neděle 4. června 2017

Kváskový perník s jáhlami


Inspirovala jsem se v kuchařce Pečeme z kvásku od Biolenky, tady je můj upravený recept.

Na formu cca 24x32 cm potřebujeme:

Kvásek
100g vody
100g celozrnné žitné mouky
1 lžíci kvásku

Těsto
250g celozrnné špaldové mouky
150ml vody
1 lžíci perníkového koření
1 lžíci skořice
1 lžíci kakaa
6 lžic rýžového sirupu
100g jahel
100g rozinek

V misce smícháme vodu, žitnou mouku a kvásek a necháme 12 hodin zrát. Poté si 1 lžíci kvásku odebereme a schováme do lednice na příští pečení.
Do mísy dáme špaldovou mouku, vodu, koření, kakao, rýžový sirup a připravený kvásek a (nejlépe v robotu) vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny kynout.
Mezitím spaříme jáhly, zalijeme je dvojnásobkem vody, přivedeme k varu a pak na mírném ohni vaříme asi 10 minut, než se téměř všechna voda odpaří. Přiklopíme pokličkou a necháme dalších 10 minut dojít. Potom jáhly načechráme vidličkou a necháme vychladnout.
Po dvou hodinách kynutí do těsta zapracujeme jáhly a rozinky, těsto nalijeme do formy a necháme další 2 hodiny kynout.
Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 220 stupňů, pak teplotu stáhneme na 160 stupňů a perník pečeme ještě dalších 20 - 30 minut.

1 komentář:

  1. Výborný. Neměla jsem rýžový sirup, tak jsem tam dala pastu z datlí. Moc děkuji za skvělý recept :-) Nella

    OdpovědětVymazat